Podravina i Prigorje – Vatrogasci kao i uvijek bili su prvi kad treba pomoći

Kiša koja je neprekidno padala nekoliko dana bila je uzrok da su vode potoka Koprivnice na sam dan Uskrsa u nedjelju 31. ožujka zaprijetile poplaviti dijelove grada Koprivnice uz potok. U vrlo kratkom vremenu alarmirani su vatrogasci VZG Koprivnica i susjednih DVD-a, iz VZO Peteranec, Koprivničkih Bregi-Hlebine i Koprivničkog Ivanca.

Malo je nedostajalo da vode potoka Koprivnica poplave grad

Malo je nedostajalo da vode potoka Koprivnica poplave grad

Radilo se na gradnji zečjih nasipa na najugroženijim mjestima. Ugrožene su bili dijelovi grada u Špoljarskoj ulici, Novom Brežancu uz ulicu Beč i Petra Svačića, Gorička te Braće Radić. Na polaganju zečjih nasipa sudjelovalo je preko 130 vatrogasaca. Sudjelovali su i djelatnici Komunalca i Kominga sa ljudstvom i strojevima, a veliki broj građana također samoinicijativno, što je za pohvalu, pomagali su u obrani od voda nabujalog potoka, koji je do sada imao najveći vodostaj.

Probleme imali su i vlasnici stambenih objekata na Lenišću i ulici Nikole Sertića gdje je došlo do prelijevanja vode u podrume, a vatrogasci pune ruke posla, kojeg su profesionalno odradili. Također je došlo do djelomičnog izlijevanja potoka Koprivnice u koprivničkoj ulici Tri kralja i Ratarska. Probleme imali su i vlasnici stambenih objekata na Lenišću i ulici Nikole Sertića.

Vatrogasci su pomagali u prigradskim naseljima, a posebno u Reki i Štaglincu. Koprivnički profesionalci predvođeni svojim zapovjednikom Slavkom Lakušem i zamjenikom Antoniom Popijačem bili su gdje je zatrebalo.

Vatrogasci DVD-a Domaji, kako nas je informirao predsjednik Alen Radić, nakon dojava o poplavljenim podrumima u više obiteljskih kuća u Domajima te nekoliko u Velikoj Mučni, radili su na ispumpavanju vode. Pomagali su u snabdijevanju vode mještanima Domaja zbog zamuljenosti većine bunara.

Posla preko glave imali su i vatrogasci DVD-a Rasinje u ispumpavanju vode iz podruma i zaštiti stanovništva od nabujalog potoka. Do prelijevanja vode došlo je u Novigradu Podravskom, Štaglincu i Kunovec Bregu, Rečkom polju, Novom Glogu, Koprivničkim Bregima gdje je predsjednik DVD-a Vedran Pintarić aktivirao više od desetak vatrogasaca na sanaciji poplavljenog dijela mjesta i sudjelovanje u pomoći obrane od poplave potoka Koprivnica.

Problema sa oborinama bilo je i na dijelu Podravske magistrale kod Rasinje gdje su prama riječima predsjednika DVD-a Rasinja Davora Teteca aktiviran je veći broj vatrogasaca za zaštitu od obilnih oborina koje su poplavile više podrumskih prostorija, a trebalo se zaštititi od nabujalog potoka Gliboki. Posebno kritično bilo je u Torčecu, Drnju i Hlebinama. U središtu Torčeca izlio se potok Gliboki, potpuno je poplavio igralište, a voda je stigla do prvih kuća. Vatrogasci i mještani radili su na postavljanju zečjih nasipa kako bi spriječili najgore, a slično je bilo i u Hlebinama.

 

Dio željezničkog nasipa stradao zbog klizišta

Dio željezničkog nasipa stradao zbog klizišta

Zastoja u cestovnom prometu nije bilo voda se brzo povukla. Na pruzi Križevci-Koprivnica kod mjesta Kloštar Vojakovački došlo je do klizanja zemljišta ispod pruge. Lokacija je kod podvožnjaka koji vodi prema tvornici parketa “Arena”. Nasip je puknuo po dužini, a pukotina je duga oko 200 metara. Jedan električni stup je pomaknut i dio temeljnog kamena za prugu je odnesen. Djelatnici Hrvatskih željeznica riješili su probleme za nekoliko dana, informirao je dopredsjednik VZŽ i zapovjednik JVP Križevci Ivan Matosović, koji je sa svojom ekipom bio na mjestu klizišta.

Voda se pumpala iz poplavljenih kuća u Domajima i Reki

Voda se pumpala iz poplavljenih kuća u Domajima i Reki

Uz županijskog vatrogasnog zapovjednika Zvonimir Habijana, u akcijama sudjelovao je i zapovjednik VZG Koprivnica i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, a bio je tu i čelni čovjek VZŽ Ivan Golubić, koji je također koordinirao akcije dobrovoljnih postrojbi.

Također u svemu imao je veliku ulogu i Područni ured DUZS koji su tokom dana primili 450 poziva na broj 112 tri puta više od dnevnog prosjeka, informirao nas je pročelnik ureda Ivan Kramarić i rekao da su zajedno sa Hrvatskim vodama dostavili više tisuća vreća sa pijeskom.

Mjesta u gradu koja su bila ugrožena kao i ostala područja posjetila je gradonačelnica Vesna Želježnjak i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek sa suradnicima. Na kraju posebno treba pohvaliti i zahvaliti rad članova DVD-a kao i profesionalaca, koji su dali sve od sebe kako bi spriječili ono najgore.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed