PP Koprivnica, Novigrad Podravski – Vježba koja se pamti

U petak 25. svibnja u Novigradu Podravskom održana je treća taktičko-pokazna vatrogasna vježba Požarnog područja Koprivnica, koja će ostati dugo za pamćenje kako po brojnosti sudionika, tako i po učinkovitoj, organiziranoj i zanimljivom brzom djelovanju u realnom vremenu sa upotrebom najmodernije tehnike i opreme u čemu su se najviše istakli vatrogasci. Sudjelovalo je ukupno 110 vatrogasaca iz 16 DVD-a i JVP grada Koprivnice, 16 vatrogasnih vozila i 12 kombi vozila.

Detalj sa uklanjanja posljedica prometne nesreće

Vježba s e odvijala kod Osnovne škole, Dječjeg vrtića, cesti Novigrad podravski-Hlebine i sportskoj dvorani. Cilj vježbe kojom je zapovijedao Stožer zapovjedništva vježbe na čelu sa zapovjednikom Slavkom Tucakovićem te ostalim članovima. Cilj ove dobro osmišljene združene vježbe bilo je obaviti provjeru operativne spremnosti, mobilnosti i suradnju Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice i Dobrovoljnih vatrogasnih društava kroz obavljanje taktičkog zadatka, rad sa osobnom zaštitnom opremom, upotrebom izolacijskih aparata, rad i opremljenost vozila, provjeru sustava za uzbunjivanje, provjeru sustava veze na požarnom području Koprivnica, osposobljenost i obučenost pripadnika DVD-a, suradnju sa DVD-ima Koprivničko-križevačke županije, te zajednički taktički nastupi koordinacija kod većih požara i drugih akcidentnih situacija.

Uklanjanje vozila uz pomoć specijalnih uređaja

Pokazna vježba izvodila se po područjima. Pretpostavka vježbe bila je da eksplozije plinske kotlovnice Osnovne škole u 17.59 sati, koja se nalazi između objekta škole i objekta sportske dvorane, istovremeno zbog eksplozije i naleta komada krovišta, na županijskoj cesti prema Delovima (prije pruge)  došlo je do sudara dva osobna vozila. Uslijed prometne nezgode došlo je do prolijevanja benzina i akumulatorske kiseline po prometnici. Postojala je mogućnost izlijevanja goriva prema kanalu te proširenja požara na obližnje privatne objekte. U prometnoj nezgodi jedna osoba je ozlijeđena i nalaze se u osobnom vozilu. Zbog statičkog elektriciteta došlo je do požara u kanalu i zapalila se suha trava koja se može proširiti na obližnje privatne objekte, kotlovnici nogometnog kluba i drugo.

Mlazovima vodenih topova označen je kraj vježbe

Također je došlo do loma stakala na obližnjem dječjem vrtiću i sportskoj dvorani, te susjednim kućama. U osnovnoj školi, sportskoj dvorani i dječjem vrtiću bila su ugrožena djeca i osoblje pa je potrebno izvršiti evakuaciju unutarnjom i vanjskom navalom vatrogasaca.  Potrebno je zatvoriti plinski ventil kotlovnice i izvršiti izviđanje i sanaciju kotlovnice. Zbog mogućnosti proširenja požara potrebno je izvršiti gašenje istog i zaštitu okolnih objekata upotrebom raspršenih vodenih mlazova i vodenih lepeza. Zbog postojanja spremnika sa lož uljem potrebno je iste zaštititi nabacivanjem pjene.

Ivan Golubić u svom govoru nije zaboravio istaknuti da su vatrogasci najbolja dobrovoljna organizirana snaga u Hrvatskoj i radi toga uspješni u djelovanju

Sve ove pretpostavke 3. taktičko-pokazne vježbe uspješno su obavljene i na završnoj smotri vozila i svih sudionika čestitao i je načelnik opčine Novigrad podravski Mladen Mađer, a pridružio mu se u ime domaćina predsjednik DVD-a Novigrad podravski Dražen Paligač, predsjednik VZO Novigrad podravski Josip Krajačić, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Skec, a posebno na uspješnom i impresivnom izvedenoj vježbi zahvalio se i čestitao prvi čovjek županijskih vatrogasaca predsjednik Ivan Golubić.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
September 25, 2021, 1:34 pm
Sunny
Sunny
22°C
real feel: 24°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 58%
wind speed: 2 m/s SSW
sunrise: 6:43 am
sunset: 6:44 pm
Forecast September 25, 2021
day
Sunny
Sunny
24°C
wind speed: 1 m/s SSW
Forecast September 26, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
27°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast September 27, 2021
day
Partly sunny with thundershowers
Partly sunny with thundershowers
24°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast September 28, 2021
day
Rain
Rain
24°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast September 29, 2021
day
Cloudy
Cloudy
23°C
wind speed: 2 m/s E
Forecast September 30, 2021
day
Cloudy
Cloudy
18°C
wind speed: 3 m/s NNE
Forecast October 1, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
20°C
wind speed: 2 m/s ESE
Forecast October 2, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
21°C
wind speed: 1 m/s E
Forecast October 3, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
23°C
wind speed: 1 m/s SE