REPORTAŽA – Željko Čižmešija, vatrogasac, pekar, lovac, vinogradar

Brojni građani Koprivnice a i šire dobro su poznavali pekara Željka Čižmešiju i njegove vrsne krušne proizvode, koje po kvaliteti dugo još nitko ne će nadmašiti. Danas je Željko u zaslužnoj mirovini. No, priču o Željku Čižmešiji kao vatrogascu mnogima je nepoznata. Davne 1964. godine Željko Čižmešija, inače rođen u Sigecu 1941. godine, učlanjuje se u DVD Drnje. U tom mjestu započeo raditi pekarski obrt i otvorio pekarsku radnju, a kruh i pecivo prodavao je u bližoj i daljoj okolici te u Koprivnici.

Željko Čižmešija

– Pored svog redovnog napornog posla svoje slobodno vrijeme koristio sam za brojne aktivnosti u vatrogasnom društvu. Svojim vozilom često puta prevozio sam vatrogasnu opremu i agregat, a posebno se sjećam velikog požara u Peterancu 1968. godine kada je vatrena stihija uništila gospodarsku zgradu i kuću domaćina. Usprkos svim našim naporima nismo uspjeli ugasiti vatru na vrijeme, a da nije bilo agregata kojeg sam dovezao teško da bi smo uspjeli lokalizirati požar koji se počeo širiti na susjedne objekte, a posljedice bi bile puno veće, ispričao je Željko koji dane svoje mladosti provedene u vatrogasnoj obitelji ne mogu zaboraviti.

On je često puta odlazio i na razna natjecanja vozeći svoje kolege u automobili što je u ono vrijeme bila prava rijetkost. Sudjelovao je na brojnim manifestacijama i obljetnicama, a 1976. godine sa odličnim uspjehom položio je ispi za ispitanog vatrogasca. Tu Diplomu posebno je uramio i pokazao nam kada smo ga posjetili u njegovoj kući u ulici A. G. Matoša u Koprivnici. Za aktivni dugogodišnji rad u vatrogastvu dobio je brojna priznanja ne samo od svojeg matičnog društva već i drugih. Naime, Željko kao poznati vrsni pekarski obrtnik bio je široke ruke kada se radilo o pomoći drugima i donacijama za koje je kako kaže dao više tisuća komada kruha i peciva. Mnogi to nisu zaboravili i zato veliki dio prostora na zidu jedne od prostorija obiteljske kuće među brojnim raznim priznanjima nalaze se i one o donatorstvu. Željko je nakon 16 godina u Drnju došao u Koprivnicu gdje je radio u Gradskoj pekari, kasnije kada je radila pod Podravkom postaje i rukovoditelj smjene. Nije nastavio svoj radni vijek u Podravki već 1983. otvara vlastitu pekarsku radnju i prodaje kruh koji je bio prepoznatljiv i najdraže jelo na mnogim koprivničkim stolovima.

– Kvaliteta kruha u to vrijeme bila je znatno bolja jer se radio od kvalitetnijeg brašna nego što je današnje i bez dodataka aditiva a što je još važno pekao se u krušnoj peći koja se ložila drvima, što je posebno važno za kvalitetu i trajnost kruha i peciva. Radi bolesti morao sam 2000. godine otići u invalidsku mirovinu, ali sam nastavio peći kruh i prodavati ga na središnjem gradskom trgu. Moj kruh i pecivo rado su kupovali ugledne osobe ovog grada, ali i svi drugi koji su znali što je kvalitetni kruh. Meni je to činilo zadovoljstvo znajući da neko cijeni moje proizvode, a kao umirovljenik imao sam posao koji me motivirao i održavao aktivnim. Bilo je to do nedavna, kada sam dobio zabranu od inspekcijskih službi da prodajem kruh i peciva ispred Gradske tržnice, sa nostalgijom kaže Željko i nastavlja: – Tomom svog 60-godišnjeg radnog vijeka kao pekar ispekao sam više od četiri milijuna komada kruha i isto toliko raznovrsnog peciva, ističe ponosno Željko, a ta je količina dovoljno da se nahrani više dana cjelokupno stanovništvo Hrvatske.

Treba napomenuti da Željko iako je prekinuo aktivni rad u vatrogastvu nastavio je na razne načine pomagati svoje matično društvo i susjedna društva, ali i druge koji su to od njega tražili. Pomagao je mnogima i za vrijeme Domovinskog rata što ne treba zaboraviti. Treba na kraju priče o svestranim aktivnostima Željka Čižmešije kao vatrogasca i pekara kazati da je on i dugogodišnji aktivni član LU “Fazan” Drnje, kao i član Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja “Fran Galović” Koprivnica. Njegov hobi kako smo kazali je i lov često sa kolegama lovcima odlazi u lov i ili radi na uređenju hranilišta, čeka i drugo. Svoje slobodno vrijeme najviše provodi u vinogradu u Borovljanima gdje ima nekoliko objekata vinograd zasađenim kvalitetnim vinskim sortama. Kao dobar vinogradar i podrumar njegova vina često su nagrađivana o čemu svjedoče brojne Diplome u njegovoj kleti.

Priča o vatrogascu, pekaru, vinogradaru i lovcu Željku Čižmešiji nije završena, ona se nastavlja i trajat će još dugi niz godina dokle god ga zdravlje podrži i velika volja za radom ne napusti.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić 

May 2022
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
May 27, 2022, 3:34 pm
Mostly sunny
Mostly sunny
27°C
real feel: 29°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 45%
wind speed: 2 m/s SSE
sunrise: 5:09 am
sunset: 8:32 pm
Forecast May 27, 2022
day
Thunderstorms
Thunderstorms
27°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast May 28, 2022
day
Thunderstorms
Thunderstorms
15°C
wind speed: 2 m/s E
Forecast May 29, 2022
day
Thunderstorms
Thunderstorms
13°C
wind speed: 3 m/s NNE
Forecast May 30, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
18°C
wind speed: 1 m/s E
Forecast May 31, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
26°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast June 1, 2022
day
Mostly sunny
Mostly sunny
30°C
wind speed: 3 m/s SW
Forecast June 2, 2022
day
Sunny
Sunny
32°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast June 3, 2022
day
Sunny
Sunny
32°C
wind speed: 1 m/s NNE
Forecast June 4, 2022
day
Sunny
Sunny
32°C
wind speed: 1 m/s ESE