U posjeti umjetniku Dragutinu Ciglaru – Veliki vatrogasni prijatelj i prijatelj svih dobrih ljudi

Delegacija VZ Koprivničko-križevačke županije koju je predvodio predsjednik Ivan Golubić sa suradnicima među kojima su bili i predsjednik DVD-a Novačka Željko Repalust i član Milek Mehkek, posjetili su u četvrtak 29. srpnja umjetnika i osnivača prepoznatljive i nadaleko poznate likovne udruge Motacilla alba koja broji preko 150 članova, a okuplja kipare i slikare iz Hrvatske i inozemstva Dragutina Ciglara. Posjetili su ga u njegovom domu u prirodnom okolišu Ješkova šarolikom rukavcu uz rijeku Dravu na području mjesta Novačka u općini Gola. Ovaj prirodni rezervat, koji nije službeno proglašen a trebao bi mjesto je okupljanja brojnih umjetničkih kolonija čiji je domaćin vrstan organizator i umjetnik Draguin Ciglar koji je i likovnu udrugu nazvao po bijeloj pastiricu (Motocilla alba), ptici dravskog krajolika i za zaštitni znak ovog područja, koja simbolizira slobodu življenja u nedirnutoj prirodi ovog kraja. Rad i sudjelovanje u radionicama likovnih kolonija, umjetnici ali i svi drugi posjetioci ljubitelji prirode i umjetnosti uživaju u netaknutoj prirodi prekodravskog kraja.

Zajednička snimka kraj kipa Svetog Florijana poklonjenog DVD-u Novačka

Svrha posjete umjetniku Dragutinu Ciglaru bio je dogovor oko stvaranja novog kipa Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca. Naime, za one koji manje poznaju ovog umjetnika treba reči da je veliki ljubitelj vatrogastva i prijatelj vatrogasaca do sada poklonio je svije velike skulpture Svetog Florijana DVD-ima Plešce i Štitar, a DVD-u Novačka nešto manju skulpturu Svetog Florijana izrađenu od drveta starog više tisuća godina pronađenog u koritu rijeke Drave.

– Želio bi istaknuti da smo u našoj udruzi do sada organizirali devet međunarodnih kiparskih kolonija, isto toliko slikarskih i tri kolonije umjetnika keramičara, koji su bili više nego oduševljeni mjestom i ovim krajolikom te se svake godine ponovno vračaju, ako ne u okviru kolonija dolaze kao stari prijatelji da odmore na nekoliko dana tijelo i dušu, zadovoljno nam je rekao Dragutin. No, posebna zanimljivost iz ovog susreta bio je prijedlog da zaštitnik Ješkova, tako i doma Ciglara i likovne kolonije Motocilla alba bude Sveti Florijan. Ideja je pala na plodno tlo koje je prihvatio Dragutin Ciglar zapisao u svoju knjigu utisaka i usmeno obvezao se da će do dana  Svetog Florijana 4. svibnja iduće godine izraditi u hrastovini kip Svetog Florijana visok oko tri metra koji će biti na čelnom mjestu među 24 skulpture koje krase ovo mjesto. Ivan Golubić obvezao se da će tom prilikom i ovdje održati prigodno obilježavanje Dana Svetog Florijana za našu županiju. Tako je na obostranu zadovoljstvo umjetnika Ciglara i njegovih prijatelja vatrogasaca prihvaćena još jedna dobra ideja, koja će na svoj način oplemeniti i pomoći u očuvanju dravskog prostora u kampanji koja traje već niz godina.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed