Valent Furmeg, zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije – Uspješno obavljeni poslovi na dislokacijama i kod kuće

Ova godina bila je u znaku loših vremenskih neprilika, a kojima su ce vatrogasci najviše borili, no osim toga aktivno učestvovali su na brojnim dislokacijama u priobalju tokom turističke sezone, održana su brojna natjecanja, smotre i javne vježbe. O uspješno odrađenom operativno-organizacijskom-taktičkom djelovanju ove godine, zadacima koji predstoje pred najbrojniju vatrogasnu zajednicu u Hrvatskoj razgovarali smo sa zapovjednikom VZ Koprivničko-križevačke županije Valentom Furmegom.

Valent Furmeg

Ovih dana točnije 15. i 16. studenoga u Makarskoj raspravljalo se o programu Vlade RH o predstojećoj sezoni?

– Točno. Po prvi puta na skupu u Makarskoj raspravljalo se o protupožarnoj sezoni za 2011. godinu na kojoj je bio prisutan glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, predstavnici Vlade, Ministarstva obrane, Hrvatske Vatrogasne zajednice, VZ Hrvatskih županija i drugi. Tom prilikom rečeno je da će financiranje za dislokacije tokom iduće godine u priobalju biti na visini ovogodišnjih. Dobivena sredstva isključivo će se namijeniti za potrebitu vatrogasnu opremu po pojedinim županijama koje učestvuju u dežurstvima kao što je naša. General Obradović istaknuo je da su zračne snage, ukupno 12 protupožarnih zrakoplova, kanaderi i Air traktori bili nezamjenjiv čimbenik u gašenu vatrene stihije sa zemaljskim snagama, a sustav je bio sinkroniziran i učinkovit, bio je zaključak skupa. U prilog tome govori da je dobra protupožarna zaštita donijela i manji broj požara nego prijašnjih godina. zabilježeno je svega nešto više od 1500 intervencija, dok je 2009. godine bilo za pet stotina više opožarenih površina. Zajedničko djelovanje kopnenih i zračnih snaga pokazalo se učinkovito i dobro.

– Ove godine bilo je i više značajnih manifestacija na kojima se pokazalo s kojom opremom raspolažu vatrogasci i kako se ona primjenjuje?

– Održan je drugi Taktičko-tehnički zbor u Križevcima na kojoj je prezentirana oprema i mehanizacija s kojom raspolažu naši vatrogasci. Bila je to smotra suvremene mehanizacije i opreme ali i one koja se upotrebljavala početkom prošlog stoljeća. Brojni građani bili su više nego zadovoljni prikazanim. Te smatram da je to bio pun pogodak za prezentiranje najboljeg što imamo.

– Ova godina nije nas milovala lijepim vremenom, naprotiv, bila je to jedna od najgorih godina, što se tiče nepovoljnih vremenskih uvjeta?

– Nažalost to je točno i ovom prilikom vatrogasci su se iskazali i pokazali da su najbolje organizirana organizacija koja djeluje brzo i odlučno. Nevrijeme koje je zahvatilo našu županiju drugom polovicom mjeseca rujna nanijelo je velike štete, a one bi možda bile i veće da nismo zaštitili ugroženo stanovništvo. najgore bilo je u Koprivnici kada je nabujala voda potoka Koprivnica prijetila poplaviti veliki dio grada. U Hlebinama izlio se potok Bistra i potopio trećinu mjesta Hlebine. U pomoć mještanima došli su djelatnici JVP Koprivnica koji su zajedno sa članovima DVD-a Hlebine i Sigetec uspjeli sanirati zaustaviti nadiranje vode i sanirati posljedice poplave, kao najorganiziranije snage na terenu podnijeli su i glavi teret. Po prvi puta aktiviran je Stožer Civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u čijem sustavu zapovijedanje vatrogasnim postrojbama bilo je sinkronizirano i koordinirano u svim akcijama.

– Zapovijedanje vatrogasnim snagama bilo je u vašoj domeni?

– Da. Zajedno sa članovima Stožera obavili smo uspješno zadatke na terenu i pokazali i dokazali da smo najorganiziranija snaga kada je to najpotrebnije.

– Ove godine kvalitetno odrađen je posao na dislokacijama?

– Vatrogasci sa područja Koprivničko-križevačke  županije ove godine bili su na dislokaciju na Brijunskom otočju. Na ovoj dislokaciji ukupno je angažirano 42 pripadnika JVP Grada Koprivnice (4 djelatnika u smjeni za otok Veliki Brijun i dva djelatnika u smjeni za otok Mali Brijun). Dislokacija je obavljena u sedam smjena sa djelatnicima JVP Koprivnica. Za potrebe DIP Šibenik u DVD Vodice bili su dislocirani djelatnici JJVP grada Koprivnice, te pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa požarnog područja Koprivnica i požarnog područja Đurđevac. Na ovu dislokaciju upućeno je jedno interventno vatrogasno vozilo iz JVP grada Koprivnice. U smjeni su angažirana dvojica djelatnika JVP i dvojica pripadnika DVD-a. Jedan djelatnik JVP grada Križevaca i jedan pripadnik DVD-a sa požarnog područja Križevci (u smjeni), obavili su protupožarno osiguranje odmarališta Valbadone. U vatrogasnom operativnom središtu Divulje kod Splita bilo je ukupno 12 djelatnika JVP grada Đurđevaca (2 djelatnika u smjeni). Jedan djelatnik JVP grada Križevaca bio je dislokaciju na Prevlaci. Temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika obavljan je prijevoz vode za potrebe grada Gline. Ova dislokacija započela je 1. kolovoza  i trajala je do 20. kolovoza. Na ovoj dislokaciji bila su angažirana dvojica djelatnika JVP Koprivnica i jedno interventno vatrogasno vozilo. Djelatnici DVD-a Virje obavljali su dislokaciju na širem području Drniša. Ova dislokacija trajala je od 17. do 31. srpnja. U svim dislokacijama osim Prevlake angažiran je bio i određen broj vatrogasnih vozila raznih namjena.

– Imali li nekih novosti u budućem operativom radu.

– Upravo kreće provedba sporazuma o stožernim društvima na području Županije, kao i rukovođenje, zapovijedanje i djelovanje strojeve obuke. a koje će se naskoro početi primjenjivati.

– Na kraju godine dali ste zadovoljni radom vatrogasaca?

– Naravno da sam zadovoljan i želim svima zahvaliti na dobroj suradnji i zaželjeti što manje intervencija u narednoj novoj godini.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed