Varaždin – Osposobljeni voditelji vatrogasne mladeži

Sukladno jasnoj potrebi uvažavanja statusa osoba koje obavljaju vrlo odgovorne aktivnosti u vatrogasnoj organizaciji, odnosno bave se radom najmlađih dobnih kategorija članstva dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatska vatrogasna zajednica usvojila je 2010. godine Pravilnik o osposobljavanju za voditelje vatrogasne mladeži. Broj od gotovo 23000 maloljetnih članova dobrovoljnih vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj više je nego dovoljan razlog da se stručno educira čim veći broj potencijalnih kandidata za voditelje vatrogasne mladeži.

IMG_6329_resize

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije pokrenula je provedbu spomenutog osposobljavanja, uz sudjelovanje kolega iz susjednih županija, a kako bi rastući broj pripadnika vatrogasne mladeži u Varaždinskoj (gotovo 2500 članova) i drugim županijama imao kvalitetne voditelje, s priznatim statusom kvalificirane osobe za spomenute aktivnosti. U osposobljavanje je uz 80-tak vlastitih članova tako bilo uključeno i 40-tak polaznika iz susjednih županija u okviru Koordinacije vatrogasnih zajednica županija sjeverozapadne Hrvatske. Radi što kvalitetnije buduće implementacije predmetnog pravilnika na terenu u predavanjima su sudjelovali i članovi Savjeta vatrogasne mladeži iz Grada Zagreba, Požeško-slavonske županije i Primorsko-goranske županije.

IMG_6340_resize

Temeljem određenih iskustava iz prošlogodišnjeg osposobljavanja, po prvi put u Republici Hrvatskoj organiziranog od strane Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, ovog je puta cilj bio osposobiti što veći broj novih voditelja, a kako bi isti bili svojevrstan zamašnjak budućeg kvalitetnog rada u pojedinim županijama. Stoga i ne čudi odaziv od ukupno 124 polaznika iz 4 županije, a koji su zbog odredaba pravilnika bili razdijeljeni u 5 odjeljenja.

Kroz 20-satni program započet 22. ožujka, predavanja su odradili licencirani predavači Stjepan Kovaček (voditelj programa – županijski vatrogasni zapovjednik i predsjednik Povjerenstva za mladež VZŽ), Nedjeljko Vukalović (zamjenik predsjednika VZŽ i predsjednik Povjerenstva za natjecanja VZŽ) i Nikola Sedlar (zamjenik predsjednika Povjerenstva za mladež VZŽ).

IMG_6335_resize

Osim brojnih tema vezanih uz položaj mladih u vatrogasnoj organizaciji, osposobljavanje mladih, odgojno-obrazovne procese, audiovizualna sredstva, programe rada s mladima, vođenje odbora za rad s mladima, obrađene su i teme iz novinarstva, prve pomoći kao i suradnja s drugim organizacijama te rad s mladima u školi.

 

Kroz predavanja je istaknuto kako je svrha kvalitetnog odgojnog djelovanja zapravo dobrobit svakog djeteta, njegov zdrav rast i razvoj kao cjelovite samoostvarujuće osobe i vrijednog člana zajednice. Dobrovoljno vatrogasno društvo je zajednica u kojoj se navedena svrha može ostvariti ukoliko postoji zajedništvo i sukladnost ciljeva, prava i obaveza svih pojedinaca. Kvalitetan odgojni utjecaj mogu postići voditelji koji su razvili umijeća uspješnog odgojnog djelovanja u postavljanju zahtjeva mladima, komunikaciji s njima, sprečavanju i rješavanju nastalih sukoba, pozitivnom mijenjanju nepoželjnih ponašanja te oni koji svojim postupcima i poticajima omogućavaju mladima samopotvrđivanje i samoostvarenje. Voditelj potiče kod mladih samosvijest i razvoj pozitivne slike o sebi, priprema ga za zrelo i samostalno odlučivanje u budućem vlastitom razvoju. Veliku ulogu ima pozitivna klima kao opće ozračje zajedničkog života, suradnje i međudjelovanja mladih u DVD-u. To je glavni pedagoški cilj  svakog voditelja za koji nema gotovih šablona, osim punog, otvorenog i dosljednog osobnog stručnog djelovanja uz uvažavanje dječjih individualnosti.

IMG_6345_resize

Praksa nam ukazuje kako trenutačno od 10 članova odjeljenja vatrogasne mladeži samo 3 ostaju aktivni punoljetni članovi. Stoga je iznimno važno uključiti voditelje vatrogasne mladeži u tijela upravljanja vatrogasnim organizacijama, a kako bi se ova statistika popravila. Rečeno je to prigodom predstavljanja rezultata pismenog testiranja polaznika, u okviru završnog ispita održanog 7. travnja 2013. godine. Nazočne je tom prigodom pozdravio Nikola Sočev, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice, a u ovoj prigodi i predsjednik ispitnog povjerenstva.

 

„Cjelokupan program osposobljavanja na kraju je završilo 120 polaznika. Rezultat je to ne samo rada u protekla dva tjedna, već zapravo višegodišnjih nastojanja Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a da stvori kvalitetne temelje za aktivnosti onih koji predstavljaju budućnost hrvatskog vatrogastva. Ovaj program ospobljavanja dokazuje da smo u tome uspjeli te ja zahvaljujem svim kolegama iz Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a na podršci i rezultatima koje smo zajedno postigli u proteklom mandatnom razdoblju“ – rekao je voditelj programa osposobljavanja Stjepan Kovaček.

 

Recimo pri kraju kako je bilo zanimljivo analizirati evaluacijske listove u kojima su polaznici programa imali prigodu ocijeniti cjelokupnu organizaciju osposobljavanja. Temeljem ranije uočenih objektivnih potreba, kao i prijedloga polaznika osposobljavanja, pripremaju se izmjene i dopune predmetnog pravilnika za osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži. Više riječi o tome odnosno o analizi ovog programa osposobljavanja biti će na 12. seminaru voditelja vatrogasne mladeži u Fažani.

 

                                                                                              Stjepan Kovaček, dipl. ing.

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed