VZŽ Koprivničko-križevačke – Humani rad trebalo bi više cijeniti

Članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava svim žiteljima Lijepe Naše na raspolaganju su 24 sata na dan i za to ne dobivaju, ali ni ne traže ni lipu naknade. Nažalost taj i takav rad dragovoljaca ne cijeni se u pravim mjerilima već se kao velika vatrogasna obitelj gura na margine događanja. U vatrogascima djeluju i rade ljudi svih zanimanja i stručne naobrazbe. No, nažalost te potencijale nitko ne koristi, a skorim ulaskom u Europsku zajednicu najbrojnija organizirana vatrogasna obitelj u Hrvatskoj zaslužuje puno više nego što danas dobiva, rekao je među ostalim prvi čovjek VZ Županije Ivan Golubić na izvještajnoj Skupštini VZŽ održanoj u četvrtak 27. svibnja u Društvenom domu Štaglinca.

Detalj s rada skupštine VZŽ u Štaglincu

Prije početka rada skupštine pozdravio je u ime domaćina tajnik DVD Štaglinec Tomislav Golubić i član MO Štaglinec Martin Vaupotić. Delegate skupštine i goste iz susjednih županija, dožupana Ivana Pala sa suradnikom Stjepanom Behinom, načelnika HVZ Željka Popovića i druge pozdravio je predsjednik VZŽ Ivan Golubić. U izvještaju o radu u protekloj godini Ivan Golubić nije zaboravio istaknuti brojne aktivnosti od kojih treba izdvojiti obrazovanje vatrogasnog članstva, rad s mladeži, brojna i uspješna natjecanja, sudjelovanje na brojnim susretima vatrogasca u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovanje na dislokacijama u priobalju tokom turističke sezone sa vozilima i opremom, sudjelovanje na hodočašćima u Lurd i Mariju Bistricu i drugo. Rekao je da je tokom prošle godine bilo je 190 požara s materijalnom štetom većom od dva milijuna 700 tisuća kuna, ukupno svih intervencija dragovoljaca i profesionalaca bilo je 223. Na kraju svog izvješća i rada skupštine zahvalio se svima koji su pomogli u radu Vatrogasne zajednice najvatrogasnije Županije, a na prvom mjestu Županiji, gradovima, lokalnim upravama i samoupravama, brojnim donatorima i mještanima koji pomažu humani rad vatrogasaca. Financijsko izvješće o radu koje ocjenjeno uspješnim podnio je blagajnik Josip Krček, koji je i predočio financijski plan za ovu godinu koje je težak nešto više od milijun kuna. Zapovjednik VZŽ Valent Furmeg upoznao je prisutne sa planom rada za ovu godinu u kojem pored operativnih i preventivnih aktivnosti, planirano je održavanje brojnih natjecanja, javne vježbe, stručno osposobljavanja članstva, rad sa vatrogasnom mladeži, rad na informiranju i promidžbi koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i druge aktivnosti. Izvještaje i planove rada delegati su jednoglasno prihvatili.
Ivan Pal u svom govoru pohvalio je rad Zajednice koja vodi posebnu brigu o mladima, pa je istaknuo da kod eventualnog rebalansa županijskog proračuna sredstva namijenjena za rad vatrogastva neće se dirati mogu se u nekim dijelovima povećati. Rad Vatrogasne zajednice pohvalio je i Željko Popović rekavši da dobro radi i ujedno upoznao prisutne sa mjerama koje se poduzimaju za promjenu Zakona o vatrogastvu a podršku istom dala je i premijerka Jadranka Kosor, očekuje se da će se Zakon u najskorije vrijeme prihvatiti prema prijedlogu HVZ, kao i ostali gosti i uzvanici koji su istaknuli humanu ulogu vatrogastva, koja bi se trebala više cijeniti i poštovati.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke
Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed