VZŽ Varaždinske – 12. sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

U Vatrogasnom doma DVD-a Lovrečan-Dubrava, u Velikom Lovrečanu održana je u četvrtak, 22. prosinca, 12. zajedničke sjednica Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Kao gosti sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije i predsjednik Nadzornog odbora Zajednice Milan Pavleković, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, čelnici domaćeg Društva na čelu s predsjednikom Francom Težakom, zatim Antun Knezoci, počasni predsjednik VZO Cestica te Jasenka Kraš, djelatnica Zajednice. Domaći načelnik općine Mirko Korotaj sudionicima sjednice izrazio je dobrodošlicu te čestitao Božić i Novu godinu. Sudionike sjednice pozdravio je i Darko Majhen, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica, naglasivši da na području djelovanja Zajednice postoji šest DVD-ova od kojih je jedno od najaktivnijih domaćin današnje sjednice. Zahvalu na kvalitetnom radu uz želje glede daljnjeg uspješnog rada vatrogascima je poželio i Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije.

Na samoj sjednici trebalo je proučiti i opsežni materijal

U prisutnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Kovačeka i domaćina Darka Majhena, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Cestica, sjednici je presjedao Zvonko Biškup, predsjednik Zajednice, a opširni dnevni red od 12 točaka nadopunjen je donošenjem financijskih odluka vezanih uz poslovanje Zajednice u 2011. godini. Između ostalog usvojeni su prijedlozi planskih dokumenata za 2012. godinu, uključujući prijedlog financijskog plana u kojem se predviđa završetak trogodišnjeg programa sufinanciranja nabave vatrogasne opreme za središnja dobrovoljna vatrogasna društva.

Jedna od točaka odnosila se i na potrebe usklađivanja statuta dobrovoljnih vatrogasnih društava kod čega je Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik i dugogodišnji tajnik Zajednice izrazio nezadovoljstvo izostankom razumijevanja dužnosnika Hrvatske vatrogasne zajednice za pripremom suvremenog predloška predmetnog akta. Istaknuo je da većina postojećih statuta svoje temelje ima još u prošlom stoljeću, u cjelini nisu obnovljeni već više od 10 godina te u mnogim detaljima nisu usklađeni s postojećim zakonima, kao i suvremenim kretanjima u dobrovoljnom vatrogastvu. Stoga će stručna služba Zajednice izraditi predložak i time svim DVD-ima omogućiti donošenje novog statuta tijekom 2012. godine,  uz obveznu verifikaciju ovog akta od strane Ureda za opću upravu te provedbu izbornih sjednica Skupština tijekom 2013. godine po spomenutim novim statutarnim odredbama.

Na temelju prijedloga rukovodstva Zajednice prihvaćeno je desetak zaključaka bitnih za rad vatrogastva na području Varaždinske županije, a prihvaćen je i prijedlog odluke koju će donijeti Županijska skupština Varaždinske županije,  vezano uz obavljanje određenih poslova kontrole provedbe propisanih mjera zaštite od požara.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček osvrnuo se na provedeni stručni nadzor obavljen nad radom središnjih DVD-ova na području županije te naglasio da postoje znatna poboljšanja u radu, a koja se prije svega ogledaju u boljoj opremljenosti osobnom zaštitnom opremom te redovitoj provedbi liječničkih pregleda za operativne članove DVD-ova. Na manje nedostatke koji su zamijećeni tijekom intervencija na simuliranim požarima posebno će se upozoravati tijekom provedbe osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova, pri čemu su nazočni izviješteni o više od 700 kandidata za nova zvanja i specijalnosti u započetoj školskoj godini. U programu rada za 2012. godinu posebno su istaknuti državno natjecanje seniora i mladeži te duga tradicija vatrogastva s obzirom da će u 2012. godini DVD Hrženica, kao najstarije seosko dobrovoljno vatrogasno društvo u Europi obilježiti 140. obljetnicu djelovanja.

Sudionici 12. sjednice Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Varaždinske županije održane 22. prosinca 2011. u Vatrogasnom domu DVD-a Lovrečan-Dubrava

Zbog kadrovskih promjena u DVD-u Klenovnik u Zapovjedništvo Zajednice imenovan je  Martin Pintarić, a isti će biti i predstavnik društva u Skupštini i Predsjedništvu.  Na sjednici su prihvaćene i ostali brojni prijedlozi odluka, a između ostalog podržan je prijedlog za dodjelu zvanja „počasni viši vatrogasni časnik“ Zdravku Grginiću iz DVD-a Mali Bukovec.

Kako je 12. sjednica vodećih tijela Zajednice održana pred Božić, završena je međusobnim čestitkama i uručivanjem prigodnih poklona te domjenkom kojeg su pripremile članice DVD-a Lovrečan-Dubrava.

 

Tekst i fotografije

Franjo Talan

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed