Brač – Teško i dobro

Gašenje požara na otoku Braču, na području Pustinje Blace i jugozapadnog dijela otoka Brača sanirano je. Prema prvim procjenama izgorjelo je oko 4000 hektara guste borove šume,  trave, niskog raslinja i poljoprivrednog zemljišta. Gašenje je bilo vrlo dramatično, ali vatrogasci su uz pomoć kanadera, zračnih traktora i helikoptera uspjeli obraniti naselja. Tijekom vatrene stihije koja je potpomognuta vjetrom napredovala prema naseljenim mjestima, svim snagama zemaljskim i zračnim štitila su se ugrožena naselja Milna, Bobovišća, i Ložišća. U gašenju sudjelovalo je više od tri stotine vatrogasaca s oko stotinu vatrogasnih vozila, kako iz priobalja tako i velikim dijelom iz kontinenta. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader proglasio je elementarnu nepogodu zbog požara na otoku Braču. Treba reći da najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj, ovaj na otoku Braču, izbio je u Pustinji Blaca 14. srpnja i proširio se na područja općina Milne, Sutivana i Nerežišća i ugašen je tek nakon četiri dana. Osim vatrogasaca u gašenju požara su sudjelovale i sve Hrvatske zračne snage. U požaru nije bilo ozlijeđenih, osim jedne mještanke koja je lakše opečena. Splitska je policija  službeno je objavila kako je uzrok najvećeg požara u zadnjih desetak godina u Hrvatskoj otvoreni plamen i žar te da traži krivca.

Stravična noćna slika požara na otoku Braču iza mjesta Supetra

U pomoć od strane iz naše županije na Brač otišla su četiri profesionalna vatrogasca jedan iz JVP Križevci, jedan iz JVP Đurđevca i dva iz JVP Koprivnice, te dva vozila jedno za gašenje šumskih požara iz Đurđevca i interventno vozilo iz JVP Križevci. Po povratku iz Brača razgovarali smo sa djelatnicima JVP koprivnica Mirom Galešićem i Robertom Sršanom.

Miro Galešić

– Bilo je teško i dobro. Teško zbog toga jer kada smo došli na otok 14. a bili smo sve do 17. srpnja u akciji gašenja požara sudjelovali smo s a malim odmorom gotovo neprekidno 50 sati. Uspjeli smo u najbitnijem, obraniti mjesta od vatrene stihije uz nadljudske napore, i uz veliku pomoć zračnih snaga. Dobro je bilo to, što smo zajednički djelovali sa članovima DVD-a Bol iz Brača, koji su nas dobro prihvatili kao stare prijatelje i kolege te osigurali sve što nam je bilo potrebno. Mislim da nikada ne ću zaboraviti ove dane na  Braču, rekao nam je 44-godišnji Miro Galešić inače zapovjednik vatrogasnog odjeljenja JVP Koprivnica.

Robert Sršan

– Saniranje i gašenje požara bilo je znatno otežano zbog nepristupačnog terena, jer do nekih mjesta vodila je samo jedna cesta, a u maslinicima i poljima cesta nije bilo. To je znatno otežavalo učinkovitije gašenje. No, bez zračnih snaga požar ne bi bio tako brzo ugašen. Želim još jednom istači da  smo bili dobro primljeni od strane naših kolega iz DVD-a Bol i mještana koji su nam donosili i piće i hranu. Tako da se za bračane ne može kazati da su škrti ljudi, glas je to koji se o njima prenosi generacijama, rekao nam je uz osmijeh 32-godišnji Robert Sršan profesionalni vatrogasac JVP Koprivnica, koji je zajedno sa Galešićem i još dvojicom kolega iz JVP Križevci i Đurđevca pomagao da se ugasi vatrena stihija, koja je prijetila da Brač pretvori u pustinju.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 1, 2020, 4:46 pm
Sunny
Sunny
21°C
real feel: 21°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 54%
wind speed: 2 m/s SSW
sunrise: 6:51 am
sunset: 6:32 pm
Forecast October 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
21°C
wind speed: 1 m/s WSW
Forecast October 2, 2020
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
24°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 3, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
29°C
wind speed: 4 m/s SSE
Forecast October 4, 2020
day
Partly sunny with thundershowers
Partly sunny with thundershowers
22°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 5, 2020
day
Thunderstorms
Thunderstorms
21°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 6, 2020
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
17°C
wind speed: 2 m/s NNW
Forecast October 7, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
19°C
wind speed: 1 m/s SSW
Forecast October 8, 2020
day
Showers
Showers
18°C
wind speed: 2 m/s SE
Forecast October 9, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
19°C
wind speed: 2 m/s E