Zagreb – Zajednički do predpristupnih fondova EU

U okviru priprema za kandidiranje na predpristupne fondove Europske zajednice u prostorima HVZ u Zagrebu u četvrtak 9. veljače ove godine održan je koordinacijski sastanak predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Gasilske zveze Slovenije. Sastanku prisustvovao je predsjednik HVZ-a Ante Sanader, načelnik HVZ-a Željko Popović, tajnik OTS-a HVZ Mario Starčević i stručni referent Dunja Ribarić.
Gasilsku zvezu Slovenije predstavljali su predsjednik Anton Koren, poveljnik Matjaž Klarić i predstavnica Slovenskog instituta za Europske projekte Tanja Hrastnik.

 

Detalj sa zajedničkog sastanka predstavnika HV Zajednice i GZ Slovenije

Obrađene su teme od obostranog interesa, a koje po svojem sadržaju zaslužuju i širu informaciju u Vatrogasnim organizacijama s jednostavnog razloga jer se brojne teme odnose na rad Vatrogasnih zajednica Hrvatske tako i Slovenije. Raspravljalo o pripremama za Slovensko-Austrijsko-Hrvatskog projekta za voditelje vatrogasne mladeži “Mladi na djelu”. On je usuglašen i predan slovenskoj Nacionalnoj agenciji za program „Mladi na djelu“ na ocjenjivanje. Rezultati natječaja se očekuju tokom mjeseca travnja. Ako se prihvati susret će se održati od 15. do 22. srpnja ove godine u Kopama (Slovenija). Sudjeluje 18 voditelja vatrogasne mladeži iz 7 hrvatskih pograničnih županija, te po 18 voditelja vatrogasne mladeži iz Slovenije i Austrije. Sufinanciranje  EU u ovom programu pokriva veliku većinu troškova.  Partneri trebaju pokriti samo dio troškova puta. Na samom susretu, voditelji vatrogasne mladeži će kroz radionice, druženja i rasprave s kolegama imati priliku upoznati vatrogastvo drugih zemalja te analizirati i dati prijedloge za poboljšanja sustava rada s vatrogasnom mladeži. Predviđena je podjednaka zastupljenost ženskih i muških sudionika. Također, naglasak razmjene je stavljen na zdravo življenje pa će sudionici imati priliku svakodnevno se baviti različitim sportskim aktivnostima. Također dogovoreno je oko priprema 14. susreta vatrogasne mladeži Lijepe Naše i Republike Slovenije u Loškoj dolini 19. svibnja ove godine. Posebno zanimljiv bio je dio sastanka koji se odnosi nna kandidiranje na pred pristupne fondove IPA.

Ovim projektom koji bi se trebao realizirati 2013. godine, bit će obuhvaćeno niz aktivnosti, među kojima treba izdvojiti osposobljavanje vatrogasaca i kampovi mladeži, organizacija specijalističkih tečajeva za zajedničku edukaciju hrvatskih i slovenskih vatrogasaca (poput spašavanja iz dubina i visina, gašenje požara otvorenog prostora i drugo). Također tu je jedan od bitnih komponenti za štpo bolji rad sa vatrogasnom mladeži ulaganja u infrastrukturu kampova u Fažani i Piranu, kao i njihovo uređenje. Nabavka opreme za tečajeve, kao i zajednička edukacija zapovjednika kampa kroz tečajeve kao i za voditelja vatrogasne mladeži. U planu je i susret mladeži navedenih kampova, sa naglaskom na posebne događaje kao što su javne pokazne vježbe, festival vatrogastva i drugo. Nije se zaboravilo ni na gospodarsku komponentu u zajedničkim nadstupima, a prvenstveno na  turizam i ruralni razvoj, kao ulagenje u infrastrukturu muzeja u Varaždinu i Metlici. u vezi s tim izdavale bi se i zajedničke brošure za vatrogasni turizam pograničnog područja.

(Jednim dijelom preneseno sa Internet stranice HVZ-a)

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed